Een nieuw initiatief

index

Een belangrijk onderdeel van mijn werk bestaat uit het adviseren van klanten waar het gaat om het gebruik van o.a. ICT middelen in hun bedrijf. We gebruiken naast de pc steeds meer apparaten binnen de bedrijfsvoering en een telefoon en tablet zijn niet meer weg te denken uit onze huidige kantooromgeving. Prachtig, maar deze apparaten gebruiken steeds vaker een draadloze verbinding en zijn een bron van straling/elektrosmog. Ook wel EMF (Elektro Magnetic Fields) genoemd. 

Een mogelijke keerzijde?


Dat al deze handige hulpmiddelen misschien ook een keerzijde hebben weten we niet of nauwelijks. Van mobiel bellen weten we intussen dat het niet erg goed voor ons is en dat we dat beter wat kunnen beperken. Ook horen we wel eens van mensen die "raar" worden van hoogspannings- of UMTS masten. 

Thuis hebben we intussen allemaal Wifi en dat is wel net zo makkelijk met al die handige apparaten. Maar weten we eigenlijk wel of het allemaal wel zo gezond is? De normen zijn achterhaald en gebaseerd op de veronderstelling dat straling enkel schadelijk kan zijn door opwarming (thermisch effct). 

elektrosmog

Wetenschappelijke studies tonen nu steeds vaker aan dat straling schade kan aanrichten op manieren die niets met warmte te maken hebben. Straling doet onder andere vrije radicalen ontstaan in het lichaam, die cellen en weefsels beschadigen en dat bij stralingsniveaus die ver onder de huidige norm liggen. 

Mogelijke gevolgen van straling en elektrosmog (Mobiele telefoons, wifi-routers, DECT telfoons, slimme meters)

 • Een verhoogd risico op kanker die bovendien op steeds jongere leeftijd optreedt
 • Schade aan zenuwstelsel en hersenweefsel
 • Verhoogd risico op neurologische, degeneratieve ziekten als Alzheimer
 • Disfunctioneren van het immuunsysteem
 • Schade aan genetisch materiaal (DNA)

Dat zijn geen vrolijke berichten en het is volgens mij ook tijd dat we beter na gaan denken over hoe we in de toekomst hier mee om moeten gaan. Al die apparaten uitbannen gaat niet zo maar en al zouden we dat zelf doen dan gaan de buren waarschijnlijk gewoon verder. Kijk maar eens hoeveel draadloze netwerken uw telefoon of tablet in de buurt opvangt. Maar we kunnen weldegelijk een aantal dingen doen die de risico's doen afnemen.

Oplossingen

 • Zo veel mogelijk "bedraad" werken
 • Apparaten van tijdklokken voorzien
 • Een eco-wifi router plaatsen die alleen werkt op de tijden die nodig zijn en de straling beperkt
 • Mobiele telefoons niet meer op het lijf zelf dragen
 • DECT telefoons vervangen door Eco-Dects of bedrade telefoons
 • Geen slimme meters laten plaatsen (is bovendien een inbreuk op uw privacy)
 • Aanpassen van het zendvermogen van uw laptop
 • Afschermingsmateriaal plaatsen en apparaten op plekken die niet in te stellen zijn door u zelf
 • Aardings artikelen gebruiken (laat u adviseren)

De gezonde werkplek

Dat een gezonde werkplek erg belangrijk is weet u ongetwijfeld al lang en mogelijk heeft u al veel geld geinvesteerd in ergonomisch meubilair, goede verlichting, voldoende frisse lucht, leuke planten, aangename kleuren, gezonde dranken en die fijne chill-hoek. Maar bovenstaand verhaal is wellicht een beetje nieuw en misschien denkt u dat het allemaal wel los zal lopen. En dat is heel begrijpelijk. Toch kunt met eenvoudige middelen veel doen om de kwaliteit van uw kantooromgeving nog beter te krijgen en iets aan de elektrosmog te doen. Ik kom graag vrijblijvend bij u langs om u te adviseren over de verschillende mogelijkheden.